När en person går in i chock brukar de oftast bete sig väldigt konstigt. Somliga börjar gråta hysteriskt, andra vandrar rakt ut i skogen medan visa personer blir våldsamma, utan att behöva ha en enda skada. Chockskador uppstår oftast i samband med en olycka då kropp och psyke utsätts för mycket stress. Bara av att se skadeplatsen kan sätta en person i chock, eller om de hör att någon de känner har varit med i olyckan. Många skadade går oftast in i chock där chocken blir allvarligare ju allvarligare skadan är. En person som är i chock behöver höra en lugnande röst och någon som klappar den på axel, att beskriva vad som har hänt är oftast ett dåligt val. Studera de följande exemplen då en person tar hand om och pratar med en chockskadad:
1.”Du har varit med om en olycka där du skadat dig och jag måste be dig att vara lugn, vi har lagt förband på dina skador och ambulans är snart här, vi kommer ta hand om dig tills dess”. Och:
2.”Du har varit med i en olycka och förlorat ena benet, du blöder otroligt mycket och vi tror inte vi kan stoppa blödningen, ambulans är på väg men inte nära nog, vi måste tyvärr hjälpa andra under tiden”.
En person som får höra det första exemplet kommer garanterat vara lugnare än personen som hör det andra exemplet. Person nummer två kommer antagligen få panik, börja streta emot och försöka springa iväg och situationen blir bara jobbigare. Prata därför lugnt och säker, visa att du har koll på läget, eller visa iaf inte ifall du inte har det.